Peter Schraven

 
 

Peter Schraven is een veelzijdig kunstenaar. Zijn kunst-  en andere werken kenmerken zich door een grote mate van originaliteit,  materiaal- en achtergrondkennis. Op deze website vindt u een overzicht van de unieke en vooral gevarieerde werken van deze zeer bijzondere kunstenaar.


Oorspronkelijk opgeleid als schilder heeft hij voor zichzelf het beeldhouwen opnieuw uitgevonden. Hij ziet het als een uitdaging zo plat mogelijk te werken in materialen die destijds niet algemeen werden gebruikt voor kunstwerken, zoals zink met soldeerverbindingen  al of niet in combinatie met hout.

Het  hout  is vaak afkomstig uit slooppartijen of gewoon gevonden langs de straat met spijkergaten en restanten verf, gebruikssporen uit een vorig leven.


Tijdens jarenlange samenwerking met Kees Franse en Klaas Gubbels werd de techniek van het on-affe en net-niet-precieze steeds verder ontwikkeld lang voordat het mode werd  meubels van sloophout te fabriceren.

Het resultaat is  een schilderachtige manier van timmeren waarbij duidelijk te zien is hoe en waarvan het werk is gemaakt.

In deze periode ontstonden talloze reliëfs maar ook de manshoge houten appels van onder andere Schiphol, Tokio en diverse musea.      Later werden de grote houten lijsten getimmerd, de Lijst als kunstwerk.


Om zijn specifieke technische vaardigheden wordt Peter Schraven veel gevraagd door collega-kunstenaars voor het uitvoeren of restaureren van grote kunstwerken.

Met eenzelfde toewijding restaureert hij klassieke motoren, automobielen en monumenten.

Zelf ziet hij dit als aansluitend op het renaissance ideaal: " Ik wil het allemaal een keer gemaakt hebben, een huis, boot, auto,  vliegtuig et cetera. Op het vliegtuig na heb ik alles wel zo'n beetje gehad.

Er is één constante, als het af is mag het weg, er is nog zoveel te doen."

Dankzij aankopen van particuliere verzamelaars en instellingen kan ik leven en werken zoals ik wil,  waarmee ik bedoel spelen zoals een musicus, niet werken als een ezel.

 

foto martijn beekman

© Peter Schraven 2010